Kadınlardır Dünyayı Güzelleştiren – Rabia Yavuz

7 Mart Cuma günü Turkuvaz Medya Merkezi’nin Güçlü Türkiye’nin Güçlü Kadınları Zirvesi’nde kendi hikayemi anlatmak üzere davet edildim. Alanında uzman ve öncü rol oynayan birçok kadınla tanışma fırsatım oldu. Kendi hikayemi paylaşmaktan çok başka kadınların hikayelerini dinlemek ve onlardan öğrenmek benim için büyük bir lütuf. Beni davet eden ekibe, böyle güzel bir organizasyonda emeği geçen herkese ve hikayelerini bizlerle paylaşan tüm muhteşem kadınlara teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

Uzun yıllardır klinik psikolog olarak hizmet veriyorum. Mesleğim sayesinde birçok insan bana hayat hikayelerini anlatır. Ben de can kulağıyla dinlerim onları. Hikayelerimiz çok kıymetlidir. Hikayelerimizi paylaşmak ta. Terapi odasında hikayelerimizi paylaşmanın başka bir işlevi ise yenilerini yazabilmektir. Kadın şairlerden Muriel Rukeyser, “Evren hikâyelerden oluşur, atomlardan değil”

 diyor o yüzden ben de bugün zirve boyunca söz alan tüm kadınların hikayelerinde gördüğüm ortak bir temadan bahsetmek istiyorum.

çlü Kadınların Ortak Hikayesi


Bu ortak tema ise hikayelerini paylaşan kadınların hepsinin zorlu bir hayatının olduğuydu. Bu zirvede yer alan kadınların hiçbirinin hayatı kolay olmamış. Hayat onlara gümüş bir tepside sunulmamış. Mesela, siyasette kadın gücünden bahseden Ayşe Böhürler Hanımefendinin anlattıkları beni çok etkiledi. Başını örtme kararı aldıktan sonra kendisine açık olan tüm kapıların nasıl da bir bir yüzüne kapandığını ve kendisinin kapanan kapılarla değil, yenilerini çalmak için başka yollarla nasıl tanıştığını anlattı.

Zülal Tannur’un hikayesi ise ilk günden bu yana zorluklarla şekillenmiş. Hayata verili olan hatta verili olmayan şeylerden başlayarak seçili bir hayatın nasıl da inşa edilebileceğinin muhteşem bir örneğiydi Zülal’in hayatı. Zülal, %5 görme oranına sahip bir bebek olarak dünyaya gelmiş. Bu engeli ciddiye almayıp nesneleri önce kartlar üzerindeki görsellerden görmeyi öğrenmiş. Bu öğrenme sürecinde ailesi bilgisayar teknolojisinden faydalanmış.

Zülal 4.5 yaşından beri bilgisayarı yaşamsal ve üretim amaçlı olarak kullanıyor birçok yaşıtından farklı olarak. Görme engellilere yönelik kurulmuş olan WeWalk’ta kullanıcı deneyimi sorumlusu olarak görevler de alan Zülal, yine görme engelliler için geliştirilmiş SeeingAI uygulamasının da Türkiye’ye entegrasyonu sürecinde rol almış. 2020 yılında gösterdiği üstün çabalar sayesinde Microsoft’un Engelleri Aşan Kadın Lideri seçilen Zülal Tannur, görme engelliler için yapay zeka ve insan iş birliğinde ortak çalışmalar yapmaya devam ediyor.

Sosyal girişimci ve şef olarak kimliklerinden sadece birkaçını bizlerle paylaşan Ebru Baybara Demir’in hikayesi ise Mardin’de başlıyor. Dünyanın en iyi 10 şefi arasına iki yıl üst üste girerek bir ilke imza atan Ebru Hanım, Mardin başta olmak üzere birçok ilde kadınları ve biyoçeşitliliği merkeze alan projeler üretmiş ve üretmeye devam ediyor. Konuşmasında beni en çok etkileyen cümlesi ise “Coğrafya en güzel kaderdir” oldu. Doğduğunuz yer gibi sizin seçmediğiniz bir deneyime sahip çıkarak o topraklarda büyümenin ve çiçeklenmenin muhteşem bir örneğiydi. Yerel kalkınmanın etkileyici örneklerini paylaşan Demir, coğrafyanın sadece bir kader değil, çok güzel bir kader haline gelebileceğinin de ilham verici bir örneği.